“Jeg er guld værd”

Mathias droppede ud af specialskolen i 9. klasse, da han ikke kunne læse og skrive. Han døjede med selvmordstanker og voldsom ADHD, men gennemførte alligevel en Erhvervsgrunduddannelse som ejendomstekniker. Nu er Mathias netop blevet ansat i fleksjob på Amager Fælled Skole

Den før så larmende og kaotiske skolegård er nu tom og stille. Børnene er løbet ind i de imponerende murstensbygninger, som huser Amager Fælled Skole i København. Det er tidlig efterår, og bladene er begyndt at falde fra træerne. Mathias fejer med uhyre effektivitet i hjørnet af skolegården, mens den lavthængende sol bager ham i nakken.

Mathias er 22 år og ejendomstekniker. Han er netop blevet ansat i fleksjob, og går hjemmevant rundt mellem bygninger, børn og lærere. Han er på fornavn med alle, og har haft sin daglige gang på skolen i næsten fem år. Han var i praktik her under sin Erhvervsgrunduddannelse kaldet en EGU.

Jobbet som ejendomstekniker er ikke en selvfølge for Mathias, som undervejs har måtte kæmpe for sit mål.

mathias-citat

Dropper Folkeskolen

”Når jeg gik ud af klasselokalet efter en dansktime, havde jeg glemt hele skidtet”, siger Mathias.

Mathias flytter fra Bornholm som 10-årig for at begynde på specialskole i København. Han har fået diagnoserne Aspergers og svær ADHD. Det er svært for Mathias at følge med i læse- og skrivefagene. I matematik og idræt brillierer han derimod.

”Giv mig en ticifret kode eller et løb, så skal jeg vise dig. Ingen kunne indhente mig i idrætstimen – heller ikke lærerne. Jeg slog dem alle, og det var mega fedt”, siger Mathias med et bredt smil.

Skolen droppes dog lige inden niende klasse, og Mathias går i stedet i lære hos pedellen, Benny, på Peter Vedels Gade Skole. Han trives med selve arbejdet og med at være aktiv. Han vælger at gå i gang med en Erhvervsgrunduddannelse inden for området. Han starter som elev på Amager Fælled Skole. Det giver ham mulighed for at uddanne sig uden en masse skolegang.

Gennemfører uddannelse på trods af selvmordstanker

Mathias er glad for arbejdet som EGU-elev på skolen, men oplever samtidig store følelsesmæssige dyk og depressioner.

”Jeg overvejede ofte selvmord. Når jeg så et vindue, tænkte jeg, ”der er langt ned, men det er hurtigt overstået”. Det eneste der afholdt mig fra det, var tanken om, at min familie ville savne mig”, siger Mathias alvorligt.

I 12 år får Mathias medicin for sine diagnoser. En medicin med mange bivirkninger. Det viser sig at være den forkerte medicin for ham, og den er stærkt medvirkende til hans tilbagevendende depressioner. Da han skifter medicin, ændrer verden sig.

Mathias bliver som 20-årig færdig med uddannelsen på trods hyppige selvmordstanker undervejs.

Med en EGU bag sig drømmer Mathias om at arbejde i et fleksjob. Men vejen dertil er ikke så hurtig, som Mathias ønsker. Han skal gennemføre en praktik. Det bliver heldigvis muligt på Amager Fælled Skole, hvor han i forvejen stortrives.

Væksthuset bliver tilknyttet for konkret at hjælpe Mathias i processen frem mod hans mål om fleksjob. Det vil sige støtte Mathias i kontakten med Jobcentret, tage med til samtaler, følge op på praktikken og beskrive Mathias’ muligheder og begrænsninger i jobbet – viden som Jobcentret skal bruge for at afgøre, om et fleksjob kan gives eller ej.

Brug for hjælp

”Da jeg startede i Væksthuset, var jeg meget tabt, og havde alvorligt brug for hjælp. Jeg tænkte dog; hvad er det nu for noget lort, jeg skal i gang med”, siger Mathias og fortsætter

”Men det der skete var, at jeg mødte en person, der var super god at tale med, og som hjalp mig. Hun kunne give mig den information, som er afgørende for, at jeg fungerer. Hun kunne hjælpe mig med min kontakt til Jobcentret, som ikke var uden problemer. Hun tog simpelthen med. Og så var hun fleksibel og til at få fat i”, siger Mathias.

Konsulenten får Mathias til psykolog, som også hjælper ham ud af de tilbagevendende depressioner.

”Jeg var ikke en åben bog – min mor vidste ikke engang, at jeg havde det dårligt. Men psykologen var super at tale med, og det hjalp at tale om det, som jeg aldrig havde talt med nogen om før”, siger Mathias og fortsætter

”Før havde jeg dyk og negative tanker hele tiden. Jeg måtte ofte sygemelde mig og blive hjemme på værelset. Nu er det over et halvt år siden, at jeg har oplevet det. Jeg er glad og aktiv, og de negative tanker er der ikke”, siger Mathias.

Mathias gennemfører praktikken på skolen med tæt støtte og opmuntring fra sin konsulent. Han venter herefter i uudholdelig spænding på en afgørelse fra Jobcentret på, om han får sit fleksjob. Skolen har nemlig lovet ham et job, hvis han bliver fleksjobber.

mathias-citat2

Fleksjobbet endelig i hus

”Den dag jeg fik mit fleksjob tilkendt, er den bedste dag i mit liv. I sekunderne inden beskeden rejste min puls sig helt vildt. Min pulsmåler viste 160. Og da jeg fik beskeden, så var det ligesom at vinde en million”, siger Mathias

Mathias starter i jobbet efter sommerferien. I 20 timer om ugen drøner han rundt på skolens arealer.

”Her funker det virkelig for mig. Én opgave ad gangen, så gør jeg det eddermame hurtigt. Og hvis man ringer, så er jeg der på stedet – jeg er guld værd”, siger Mathias med stolthed i stemmen.

Livet er godt nu, synes Mathias, men drømmene stopper ikke her. Mathias vil gerne være vagt, som sin far. Drømmescenariet er at arbejde som kørende vagt i G4S i fremtiden. Men for nu nyder han den nye status som fastansat på Amager Fælled Skole.

” Lige nu er min største bekymring størrelsen på min første løn. Det er fedt”, siger Mathias.