Forløb med mening,
sammenhæng og fremdrift
En grundregel i Væksthuset er altid at sætte os grundigt ind i borgerens situation. Det indebærer en grundig undersøgelse af den enkeltes forudsætninger og aktuelle problematikker, men også af den lediges fremtidsdrømme og tidligere erfaringer. Det handler om at finde frem til en plan og en samarbejdsform, som borgeren kan finde sig til rette med, finde meningsfuld og tage ansvar for. Slutmålet er altid at komme tættere på job eller uddannelse.
Én borger – én konsulent
Alle forløb i Væksthuset er individuelt tilrettelagte. Alle borgere får en fast konsulent, som sammen med borgeren – og i henhold til plan og bestilling fra jobcentret – tilrettelægger indsatsen, så forløbet bliver målrettet og tilpasset borgerens udfordringer og kompetencer. Borgeren skal med andre ord ikke passe ind på et forudbestemt hold eller igennem en række forudbestemte indsatser i en bestemt rækkefølge.
Det er konsulenten, der sikrer, at forløbet bliver helhedsorienteret, håndholdt, koordineret og målrettet mod uddannelse og beskæftigelse.
Konsulenten koordinerer alle indsatser og varetager rollen som eksempelvis vejleder, virksomhedskonsulent, social mentor, samtalepartner og projekt-leder.
Ud i virkeligheden
Alle forløb i Væksthuset er uddannelses- og virksomhedsrettede. Dette betyder at slutmålet – en tilknytning til arbejdsmarkedet – er tydeligt i alle forløb. Væksthusets indsats leveres i et samarbejde med uddannelsesinstitutioner og virksomheder, der stiller deres arbejdspladser til rådighed i forbindelse med eksempelvis træning af sociale kompetencer, afklaring af arbejdsevne, udvikling af faglige kompetencer eller blot en motiverende snak – afhængig af det individuelle mål med samarbejdet.
Vi bruger det omkringliggende samfund uden for Væksthuset mest mulig. Vi finder uddannelses- og virksomhedspraktikker, der matcher den enkelte og arrangerer møder med arbejdsgivere, studievejledere, faglærere, studerende og praktikværter.
Sammen med den unge øver vi sociale færdigheder, vi træner vejen til uddannelsen, sidder i kantinen og opsøger evt. støttenetværk eller mentorer på uddannelsen eller virksomheden.
Det gør vi, fordi motivation, realisme, afklaring og håb skabes bedst ved at møde den virkelighed, som i sidste ende er målet for forløbet.
Hele vejen rundt
Alle indsatser i Væksthuset kan foregå parallelt og integreret. Forløb bliver tilrettelagt og indsatser sammensat ud fra en vurdering af, hvad der sikrer størst mulig effekt og progression mod arbejdsmarkedet. Der tages på den måde højde for, at indsatserne påvirker hinanden og skal tænkes sammen for at bidrage til samme slutmål.
Vi samarbejder med virksomheder, uddannelsesinstitutioner, sundhedsmyndigheder, frivillige foreninger og inddrager gerne borgerens eget netværk, hvor det er frugtbart.
Indsatser der virker
Alle indsatser og tiltag i forløbene har effekt – hvis ikke, så ændres og justeres indsatsen. Der arbejdes med en programteoretisk tilgang, hvor der er tydelige og nedskrevne progressionsmål – det vil sige indikatorer, som viser om forløbet er på rette vej. Forløbenes progression mod arbejdsmarkedsparathed måles løbende.